Elämme tällä hetkellä monessa asiassa hyvin erityistä aikaa, eikä vallitseva korkotilanne ole suinkaan poikkeus. On totta, että nollakorkokausi ei ollut mitenkään tavanomainen tilanne, vaan ennemminkin pitkäkestoinen erityistilanne, johon moni ehti jo tottua. Asuntolainaa hakiessa pankin stressitesti kuuden prosentin korolla tuntui lähinnä liialliselta huolenpidolta, vaikka nyt sen merkitys on avautunut monelle ihan toisella tavalla. Vaikka korko ei onneksi ole vielä kuudessa prosentissa, niin jo tällä nykyisellä nousulla suomalaisten korkokustannukset nousevat tämän vuoden aikana huomattavasti.
Korkojen nousun vaikutuksia aletaan näkemään vasta tämän vuoden jälkeen, kun suomalaisten korontarkistukset pääsevät kunnolla vauhtiin. Asiantuntijoiden mukaan hurjin nousu on nyt takanapäin, ja korot asettuvat 3,5–4 % paikkeille. 12kk Euribor on tällä hetkellä, maaliskuussa 2023, 3,56 %. Matala korkotilanne ei vaikuttanut vain kotitalouksien velanottoon, vaan myös pankkien toimintaan. On huomattu, että pankit myönsivät suurempia ja pidempiä lainoja matalan koron aikakaudella, mikä on entisestään kasvattanut kotitalouksien huolta nykyisessä tilanteessa. Hyvällä suunnittelulla, budjetoinnilla ja ennen kaikkea ennaltaehkäisyllä voi kuitenkin vaikuttaa paljon oman taloudellisen tilanteen kehittymiseen. Tämä pätee myös remontointiin.
Kannattaako remontti?
Noin 75 % rakennuksen kaikista rakenteista tai järjestelmistä tulee uusia jossain vaiheessa sen elinikää, joten remonttitarve on todellinen aika monelle suomalaiselle asunnonomistajalle jossain vaiheessa asumista. Kodin remontteja ei kannata lykätä tarpeettomasti, erityisesti jos remontille on akuutti tarve, tai jos sillä voidaan parantaa asujien elämänlaatua huomattavasti. Remontoimatta jättämisellä voi olla odotettua isommat taloudelliset seuraukset, erityisesti remonttitarpeen kohdistuessa asunnon hyvinvoinnin kannalta kriittiseen kohtaan. Remontit ovat paitsi asumisviihtyvyyden niin myös asunnon käyttöiän ja jälleenmyynnin kannalta olennaisia. Ne ovat monesti suuria kokonaisuuksia, joissa ennaltaehkäisy ja suunnittelu ovat suuressa roolissa. Kodissa on tiloja, joiden remonttia ei ole taloudellisesti kannattavaa lykätä. Tällainen on esimerkiksi käyttöikänsä päähän jo tullut tai lähivuosina tuleva kylpyhuone, tai muu märkätila. Vuosikymmenten aikana rakentamista ja remontteja koskevat suositukset ja säännökset ovat muuttuneet paljon, ja syystä. Käyttöikänsä loppuvaiheessa oleva märkätila voi muodostaa niin taloudellisen kuin terveydellisenkin riskin jo pelkästään riittävän vesieristeen puuttumisen takia. Kylpyhuoneremonttia lykätään usein kustannussyistä, mutta kannattaa muistaa, että kustannukset helposti moninkertaistuvat siinä vaiheessa, kun märkätilojen puutteiden tai vikojen vuoksi ongelma on päässyt leviämään rakenteisiin asti. Siksi kannattaa olla liikkeellä ennemmin liian aikaisin kuin liian myöhään.
Miten remontti kannattaa rahoittaa?
Nollakorkojen vallitessa varsinkin vakuudellista remonttilainaa saattoi saada edullisesti, kokonaiskustannusten jäädessä kohtuullisen matalalle tasolle. Ei ole mitenkään epätavallista, että
remontti kustannetaan kokonaan lainarahalla, vaikka säästöjäkin olisi kertynyt tarpeeksi kattamaan koko remontin. Tässä korkotilanteessa voi kuitenkin olla aiheellista pohtia, kannattaako remontti maksaa kokonaan lainarahalla, vai voisiko osan maksaa säästöillä. Tämä säästää kokonaiskustannuksissa, kun lainaa tarvitseekin ottaa vähemmän.
Kaikkia säästöjä ei remonttiin kannata laittaa, vaan oman talouden kannalta on tärkeää, että myös säästöön ja vielä rahaa. Remontin kustannuksia miettiessä kannattaa olla rohkeasti yhteydessä asiantuntijaan ja hyödyntää hänen osaamistaan, jotta kokonaiskustannukset selviävät mahdollisimman tarkasti. Käytä rahoituksen suunnitteluun aikaa. Mieti, minkälaisia muutoksia kotiisi tarvitsee tehdä, ja minkälaisella aikataululla toivoisit niiden valmistuvan.
Vinkit remonttilainan hakemiseen:
1. Kilpailuta laina. Pyydä tarjous useammasta paikasta, älä tyydy esimerkiksi vain oman
pankkisi antamaan vaihtoehtoon.
2. Tarkista lainan todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko kertoo lainan kaikki
kustannukset, kuten koron, lainanhoitomaksut, avausmaksun sekä mahdollisen
tilinhoitomaksun
3. Laske, kuinka paljon lainan maksuerä vaikuttaa talouteesi. Tee itsellesi budjetti, josta
selviää taloutesi kokonaistilanne tuloineen ja menoineen.
Mikäli sinulla on kysyttävää palveluistamme tai haluat saada meitä tarjouksen, niin voit olla meihin yhteydessä. Täältä voit myös käydä katsomassa asiakkaidemme antamia palautteita.